maanantai 7. toukokuuta 2012

Top 10 parhaat levyt - ilman heikkoja hetkiä

Maailmassa on hyviä levyjä, ja on "hyviä levyjä." Niissä on iso ero. "Hyvä levy" on sellainen, mistä löytyy pari kovaa hittiä, ja muut on täytebiisejä, mutta hyvä levy sisältää levyllisen hittejä. Niitä hyviä levyjä maailmassa on todella vähän, koska harvaa levyä varten kuitenkaan tehdään se noin 10 huippuhittiä. Onneksi niitäkin löytyy, ja tässä on meikäläisen lista TOP 10 PARHAAT LEVYT - ILMAN HEIKKOJA HETKIÄ.

Okei, listalla ei ole yhtään Beatlesia, ei Rolling Stonesia, ei Bob Dylania, eikä oikein muutakaan vanhempaa. Varmasti ovat kovia levyjä ja ammattilaisten arvostamia, sekä aikanaan uusia uria avanneita levytyksiä. Mutta, itse olen elänyt sen ajan ulkopuolella, ja jätän suosiolla niiden levyjen kuuntelut muille. Varmasti ovat alansa huippuja. Minä en. Radio Vaasan henkilökunta, Hippi Hovi etunenässä, tuskin taitaa minulle enää tämän jälkeen suotuisasti jutella..? 

10: Nirvana - Nevermind


Grunge tuli julkisuuteen tämän levyn, ja eritoten "Smells like Teen Spirit" kappaleen myötä. Nirvanan edelleenkin isoin hitti, hyvin kaksijakoinen biisi, mutta se uppoaa kuin kilo mustaa makkaraa tamperelaiseen. Levyltä löytyy myös jättihitit "In Bloom", "Come as you are" ja "Lithium." Nirvana myös avasi ovia varmaan sadoille saman tyylisuunnan bändeille.

9: Queen - The Miracle


Aikanaan Queen oli bändi, mitä et halunnut katsoa MTV.ltä, mutta jostakin syystä sitä soitettiin jatkuvasti. Vasta myöhemmin Queenin musiikki alkoi aukeamaan, ja jälkikäteen onkin tajunnut miten hemmetin kova bändi Queen on ollut. Jos olisin listannut 30 levyä tälle listalle, olisi varmaan Queenilta listalla 6 levyä. Tältä levyltä löytyy viisi sinkkuhittiä, "Breakthru", "Invisible man" ja I want it all" etunenässä. Ainut syy miksi juuri tämä levy on tässä listalla, eikä vaikka Innuendo, The Game tai A Kind of Magic? Vaikea sanoa yhtä syytä. Hieman kympin sakin ulkopuolella kaikki ne levyt ovat.

8: Red Hot Chili Peppers -Blood Sugar Sex Magik


Vaikka levyltä Californication löytyy mielestäni kaksi kolmesta RHCP:n biisistä, tämä levy on kuitenkin kokonaisuutena parempi, ja paras RHCP:n tuotos. Vanhempi RHCP:n tyyli puree, nykylinja on kyllä auttamatta liian löysää mieleeni. Sanoo ihmiset mitä tahansa. "Suck My Kiss", "Give it away", "Under the bridge" ja "Breaking the girl" ovat kaikki helmiä.

7: Garbage - Version 2.0


Yksi 90-luvun kovimmista uuden aallon metalli/rockbändeistä. Garbage onnistui levyssään lähes täydellisesti, ottaen huomioon sen biisimäärän. Yhteensä 12 kappaletta löytyy tältä levyltä, joista peräti seitsemän julkaistiin sinkkuna. Kaksi kovinta, "Push it" ja "I think I'm paranoid" olivat varmasti jokaisella radiokanavalla soittolistoilla. Laulajatar Shirley Manson oli aikansa ikoni. Valitettavasti tämä bändi meni pilaamaan uransa tekemällä lällybiisin James Bond-leffaan. Bändin eka levy oli myös kovaa tavaraa, mutta kakkoslevy oli ylivoimaisesti bändin paras. Kolmas levy, Beautyful Garbage olikin sitten alkusoittoa bändin alamäelle, ja jossakin vaiheessa bändi jopa hajosi.

6: Queen - The Works


Queen on siitä harvinainen bandi, että moni sen levyistä kelpaisi listalle. Jos kokoelmalevyt olisi mukana tässä listauksessa, voisi varmuudella sanoa Queenin Greatest Hits I ja II olevan sijoilla 2. ja 3. Järjestystä en osaisi tosin päättää. Yhtä aivan täydellistä levyä he eivät silti ole saaneet aikaan, mutta varmasti 4 tai 5 aivan loistavaa levyä on maailmalle tuupattu. Levy vei bändin musiikin pikkuisen sivuraiteelle sen aiemmasta tuotannosta, isoksi osaksi teknologian avulla, ja tämä tietysti avitti Freddie Mercuryn ja muiden ideoiden toteutusta. Videon biisi "Radio Ga Ga" meni ykköseksi 19:ssä maassa, ja Lady Gaga on ottanut nimensä tästä biisistä. Tämä levy erottuu Queenin muista mainioista levyistä vain sen laajemman hittimateriaalin ansiosta.

5: Michael Jackson - Thriller


Vaikka en ole yhtään MJ:n fani, tätä levyä on vaan pakko arvostaa. MJ teki musiikista taiteen yhdistämällä biisit huippukalliisiin videoihin, ja esimerkkinä linkin takana oleva nimikkokappale Thriller, oli yli 10 minuuttia kestävä minielokuva. Videossahan MJ muuttuu zombieksi, tyttöystävän harmiksi. Yhtä kaikki, levyltä löytyy kuusi hittisinkkua, eikä ne kolme julkaisematonta biisiä olisi varmaan jäänyt yhtään huonommiksi. Monissa listoissa tämä on maailman paras levy.

4: ZZ Top - Eliminator


Ei tosiaan aidoin ZZ Topin levyistä, mutta selkeästi paras kokonaisuus. Levy on joidenkin mielestä liian studiohenkinen, eikä siinä ole sitä samaa rosoisuutta kuin aiemmissa bändin levyissä, mutta hällä väliä. Lopputulos on levyllinen takuuvarmoja hittejä, joita soitettiin illasta toiseen radiossa ja MTV:llä. Musiikkivideotkin olivat omalla tavallaan hittejä, sillä niissä korostui elämän perusasiat. Nopeat autot, kauniit naiset ja rumat miehet soittimien ääressä. "Legs" (linkin takana) nousi hitiksi, kuten levyn kolme avausraitaakin, "Gimme all your lovin'", "Sharp dressed man" sekä "Got me under pressure."

3. Metallica - Metallica (the black album)


Yritin kovasti olla laittamatta samalta bändiltä kahta levyä listalle, mutta Metallican kohdalla se on mahdotonta. Metallica-niminen levy, josta myös nimeä "The Black album" käytetään, on ehkä Metallican yleisöönmenevin levy. Se ei ole enää aivan täyttä tuttua Metallican tykitystä, vaan sieltä löytyy useita enemmän valtavirtaankin sopeutuvia kappaleita. "Sad but true", "Enter Sandman" ja "Wherever I may roam" ovat tuttua ja turvallista, mutta "The Unforgiven" ja "Nothing else matters" ovat sellaisia kappaleita, joita voisi jopa Bon Jovi tehdä, mutta eivät onneksi osaa niitä esittää. Valitettavasti tämän jälkeen Metallica kokeili uusia tuulia levyillä Load ja Reload, mutta ne eivät kuulu lähellekään tätä listaa.

2: The Cure - Disintegration


"Disintegration is the best album ever!" huusi Stan poiskulkevan bändin laulusolistin Robert Smithin perään. Kyseessä oli South Parkin jakso "Mecha-Streisand", missä pahuuden teille joutunut Barbra Streisand joutui tappelemaan maailman pelastaneen Robert Smithin sekä Leonard Maltinia (maailman kuuluisin leffakriitikko) vastaan. Toinen South Parkin tekijöistä, Trey Parker, on The Curen suuri fani, ja kutsui Smithin tribuuttina sarjaan mukaan. Mutta, itse levy on hieman poikkeava The Curen gootti-rockista. Aika melankolinen, mutta kummalla tavalla tarttuva levy on täynnä hienoja hittejä, joista etenkin "Lullaby", "Lovesong" ja "Pictures of you" ovat aivan täyttä hittikamaa. Bändi on ollut aikanaan MTV:n tribuuttibändinä. Samaan ovat yltäneet vain Aerosmith, Janet Jackson ja Metallica.

1: Metallica - Master of Puppets.


Katsotaan asiaa miltä kantilta tahansa, Metallican Master of Puppets on metallimusiikin paras levy kautta aikain. Lisäksi moni sen sisältämistä biiseistä on maailman huippua. Itse nimikkokappale "Master of Puppets" (joka soi videon takana) on monissa lähteissä valittu maailman parhaaksi metallibiisiksi, eikä se kaukana ole maailman parhaasta muutenkaan. Levyltä ei löydy yhtään heikkoa biisiä. Ei yhtään. Se tosin helpottaa, että biisejä on vain kahdeksan, mutta moni niistä on monimuotoisia. Mennään kovasta metallinrytkeestä rauhalliseen balladimaiseen menoon, ja taas takaisin Kirk Hammettin kitarasoolon kautta. James Hetfieldin äänikin kuulostaa paremmalta kuin koskaan. Klassikko, joka pitäisi löytyä kaikkien levyhyllystä.

Bubbling under: Foo Fighters on kovin bändi, joka ei listalle päässyt. Heiltä löytyy kasapäin hittejä, mutta ei aivan yhtään levyä, joka kokonaisuutena olisi niin kova, että ohittaisi jonkun tämän listan levyistä. KISS tekee saman, paljon levyjä, paljon hittejä, mutta ei oikeastaan yhtään niin kovaa kokonaista levyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti