maanantai 8. lokakuuta 2012

Top-10 Setä Tamun ja Kuningas Pähkinän Vaasa-viittausta

Kuva (c) Blindfire Studio (joka sekin on mainittu Pähkinäsillan Tanssit -kappaleessa)
Kuningas Pähkinä ja Setä Tamu 

Kaikkihan tuntevat jo Setä Tamun ja Kuningas Pähkinän. Ainakin Vaasassa kyllä, mutta ei kaksikko kovin tuntematon ole muuallakaan Suomessa. Duon biisejä soitetaan tiiviisti erinäisissä tapahtumissa, enemmänkin alaansa vihkiytyneiden kuuntelijoiden laitteissa. Itselläkin soi lähes päivittäin kyseisten herrojen musiikki Spotifyn kautta, sillä biiseistä vaan saa aina kummallisen mukavan fiiliksen. Ja mikä parasta, kaikki uusimmat biisit ovat ladattavissa ilmaiseksi ja ihan laillisesti! Joten lataamaan vaan. Olen tähän blogitekstiin listannut kymmenen kuuluisinta Vaasa-viittausta tai kohdetta eri biiseistä. Mukaan on laskettu myös Stigin kanssa muodostetun Yon Polte -trion hitti. Kolme keikkaa olen veijareilta nähnyt, ja aina on meno ollut upeaa!

P.S. En ota vastuuta lyriikoiden oikeellisuudesta.

P.S.S. Kuvat olen googlettanut netistä, mutta jos juuri sinun kuvasi on tänne linkitetty, etkä halua että se täällä näkyy niin ilmoita.

P.S.S.S http://www.palmupuistikko.fi/ on osoite, mistä löytyy kaikkea hauskaa.

10. Sundom

Tästä kuvasta löytyy ainakin kuusi listan kohteista
"Sundomista palikseen, keskiyön kiepis" - Tyttö olet meritähti

"Kun setä soittaa, niin lähde tyttö ajeleen Sundomiin" - Syksyllä Palmasiin


Sundom on Vaasan uusimpia kaupunginosia. Se on alunperin kuulunut Sulvan kuntaan, mutta se liitettiin Vaasaan jossakin vaiheessa 70-luvulla. Hyvin pieni kylä, missä ei juurikaan tapahtumia ole. Vaasan suurin laskettelukeskus Öjberget sijaitsee Sundomissa, kuten myös Suomen ainut meteorikraateri, mikä ei ole veden täyttämä. Söderfjärden on se nimeltään, ja sitä ei kraateriksi tiedetty ennenkuin aika tuoreeltaan.

9. Juustokas


"Kaks Juustokast' ja kynttilää, mutten vielä laittais yhteen meidän hynttyitä" - Pähkinäsillan tanssit

Miten voi olla mahdollista, ettei internetin maailmasta löydy kuvaa Juustokkaasta? Googlen kuvahaku tosin löytää tusinoittain kuvia "Juustokas" -hakusanalla Setä Tamusta ja Kuningas Pähkinästä, mutta se ei ole lainkaan sama asia. Tietääpä vaan kuka on tehnyt juustokkaalle mainiota promoa! Aito vaasalainen Juustokas löytyy Tapsan Grilliltä. Kyseessä on oikeastaan hampurilainen, missä pihvin tilalla on kaksi lauantaimakkarasiivua, ja välissä Koskenlaskija-juustoa. Etenkin aamuyön tunteina Juustokas on arvokkaampi kuin painonsa verran kultaa. Huhut kertovat, että veljeni kaveri oli joskus ammoisina aikoina ostanut kaksi Juustokasta kotimatkallaan, unohtanut toisen puvuntakin povitaskuun folioon, ja löytänyt sen joskus kauan tämän jälkeen, kun puvuntakille oli taas tarvetta. Se vain kertoo, miten täyttävää tavaraa Juustokas on, kun ei raavas mies jaksa kahta syödä! (Korjattu fakta: Kyseessä ei ollut veljeni, vaan hänen ystävä.)

8. Pähkinäsilta (aka. Putusilta)

Se olettamani Pähkinäsilta (ja oikeasti, mun selitys OLISI parempi!)
Se oikea, virallinen Pähkinäsilta ylävasemmalla, taustalla Vaskiluoto


Tämä on täysin omaa spekulaatiota, mutta kappale "Pähkinäsillan tanssit" saattaa viitata Putusiltaan, mikäli yhtään tunnen Setä Tamun sanoituksien taustoja. Putusilta on kevyen liikenteen ja jalankulkijoiden käyttöön rakennettu maasilta, Vaasan keskustan ja Palosaaren (kts. alla) kaupunginosan välille, Onkilahden vesistöalueen läpi. Autoja palvelee Palosaaren silta, ja siihen tätä siltaa ei kannata sekoittaa. Putusilta kulkee keskellä Onkilahtea. Silta on tunnettu kulkureitti, etenkin öisin, Palosaarella asuvien opiskelijoiden ja muiden nuorten kulkureittinä. Sillalla on huhupuheiden mukaan monesti solmittu kotiinpalaavien nuorten kesken useita suhteita, jotka loppuvat hyvinkin usein heti seuraavana aamuna. Talvella sillalla on lähes poikkeuksetta jäätävä tuuli, jonka jokainen Vaasassa opiskellut voi todeksi todistaa. Ehkä myös ne kuuluisat "Pähkinäsillan tanssit" ovat joidenkin muistoihin jääneet. Sillalla on takuuvarmasti "naisten haku" ja ne "kesäyön linnut" säestävät taustalla.

EDIT: No, pieleen se spekulointi meni... Kylmänä faktana lyötiin pöytään totuus. Pähkinäsilta on paraikaa remontissa oleva Vaskiluodon silta. Pähkinän mukaan silta on Pähkinäsilta. Lukitaan vastaus. Yllä kuva Putusillalta, alempi kuva on sitten se "oikea" Pähkinäsilta, eli Vaskiluodon silta.

7. Präntöö

Keskellä oleva Yliopiston kampus on maan kaunein kampus. 

"Oon Gerbyn tiikeri, lennän Präntöölt' Berliiniin" - Boom City

Präntöö, eli Palosaari, on yksi Vaasan suurimmista kaupunginosista. Se on nimensä mukaisesti ollut aikanaan saari, mutta merenkurkun maannousun vuoksi se on aikojen kuluessa kasvanut kiinni mantereeseen. Keskustan ja Palosaaren välissä on edelleen vesialue Onkilahti (kts. yllä), mutta itäpuolella ollaan tiiviisti kiinni mantereessa. Palosaari on entinen työläiskaupunginosa, ja kuvassa näkyykin oikealla vanha iso tehdasalue, joka on kunnostettu Yliopiston tarpeita laajentamaan, ja erilaisten pienempien yritysten päämajaksi. Yliopiston lisäksi Palosaarella on muitakin korkeakouluja, YLE:n toimitilat ja paljon opiskelija-asutusta. Palosaari onkin lähes kuin Vaasan kakkoskeskusta. Boom Cityn sanoista poiketen, lentokenttää ei Palosaarella ole. (Palosaari saatetaan mainita myös "Tyttö olet meritähti" -kappaleen alussa nimellä "Palis", mutta paljasjalkaiset palosaarelaiset eivät tästä pidä. Lisäksi palis voi tarkoittaa palaveria.) Ja se sanotaan aina Palosaarella, ei ikinä Palosaaressa.

6. Fontana aka. "Fona" ja SKY

Fontana on talon vasemmassa laidassa
SKY löytyy tämän rakennuksen katolta

"Käsi kädes Fonan jonossa, mutten Hovisepist hae sulle kihloja." - Pähkinäsillan tanssit

"Kunkun kanssa jatketaan iltaa SKYlle" - Kannut (kesä 2011)

Fontana on aivan Vaasan keskustassa oleva yökerho. Se on aina ollut nuorimmille "se" paikka, minne mennään kun täytetään 18v. Siellä kyllä ei valitettavasti muita asiakkaita oikein näekään, sillä paikka on kuin kävelevä H&M:n muotiluettelo. Fontana on taustalla näkyvän Hartmanin talon kakkoskerroksessa. Talon katutasosta löytyy mm. Suomen ensimmäinen McDonald's Helsingin tai Tampereen ulkopuolella. Juurikin se Mäkki minne Tamu vie laulussa naisensa. Ja koska ei yhtä voi mainita mainitsematta toista, SKY on myös yökerho keskustassa. SKY oli ennen kesäterassi Rewell Centerin talon katolla, mutta jossakin vaiheessa vajaat vuosikymmen sitten SKY avattiin. Se on mainostenkin mukaan kaupungin katolla, eli 9. kerroksessa. Hieman varttuneemman väen, siis n. 20-30v, suosima paikka on upea etenkin pimeinä iltoina, kun lasikaton ja -seinien läpi näkyy Boom City kaikessa loistossaan. Hovisepät taasen on kuuluisa koru- ja palkintoliike samaisen torin laidalla, ja se näkyy molempien baarien ikkunoista.

5. Pizzalaiva ja Rabbe


"Mmm... jåå, Rabbe" - Tyttö olet meritähti

"Piskit haukkuu, pizzalaiva seilaa. Kun hoitaa heilaa, voi hytin katost ittee peilaa" - Tyttö olet meritähti

Kauppaneuvos Rabbe Grönblom on Suomen pizzakeisari. Sanokoot muut mitä tahansa. Rabbe perusti aikanaan Suomen ensimmäisen pizzaketjun, Pizzeria N:o 1 joskus 70-luvulla, myöhemmin kuvaan tuli KotiPizza ja Omena-hotellit. Ja onhan Rabbe toiminut myös Rax-pizzeriaketjun hallituksen puheenjohtajana. Kun aikanaan EU:n myötä tax-free -liikenne Merenkurkussa loppui, katosi myös laivaliikenne, apuun tuli Rabbe. Hän perusti RG-Linen, jonka menestys tosin on jäänyt aika kyseenalaiseksi. Tästä on Rabben laivaliikenteelle tullutkin lisänimeksi Pizzalaiva. Muistelen toki, että aikanaan reitillä Vaasa-Uumaja seilannut Casino Express oli ravintolatoiminnaltaan tosi pitkälle pizzavoittoinen. En koskaan ole laivareitillä käynyt sen jälkeen, kun tax-free poistui.

4. Strampen



"Jahti jättää Strampeninkin varjoon" - P.H.H

"Sä Strampenin vessaan jäit, ei tainut meille tulla juhannushäit' " - Kannut (kesä 2011)

Sisäsatamassa sijaisteva ruoka- ja anniskeluravintola Strampen kuuluu kesään. Kauniissa rantapuistikossa sijaitseva keltainen paviljonki on yksi Vaasan nähtävyyksistä, mikä pitää vain nähdä ja kokea. Kesäisin Vaasassa on todella vähän terasseja, minne paistaisi aurinko pidempään kuin tunnin, ja Strampen on takuuvarmasti sellainen missä aurinkoa on. Edellyttäen tietysti ettei ole pilvistä, nimittäin silloin ei aurinko paista edes Vaasassa. Strampen on myös suosittu lounas- ja tilausravintola, ja ei ole ihme ellei puoli Vaasaa käy täällä syömässä pikkujouluruokaa työpaikan kanssa. Terassi on takuuvarma paikka tavata tuttuja, kun aurinkoisena kesäiltana lähtee yhdelle tai kahdeksalle.

3. Vaskiluoto


"Vaskiluodos kävin tädin kans eväällä." - In the heat of the night

"Mennään Vaskiluotoon, vähän vehtaan. Muttei ikinä naimisiin." - Syksyllä Palmasiin

Vaskiluoto on Vaasan edustalla oleva suurehko kaupunkisaari. Vaskiluodossa on mm. huvipuisto Wasalandia, vesipuisto ja hotelli Tropiclandia, Vaasan ulkosatama, Vaskiluodon voimalaitos, purjehduskerho, leirintäalue ja sokeritehdas. Vaskiluodossa on järjestetty aikaan RantaRock-festarit, sekä muutama RockPerry. Saari on hyvinkin vihreä, sillä rakennusluvat ovat joko kokonaan jäissä, tai erittäin vaikeita saada. Ei kai ihme, että Vaskiluodon pöheiköissä on aikamoista muhinointia nähty em. festareiden yhteydessä, tai muutenkin. Onhan se suojainen alue aivan keskustan tuntumassa.

2. Kala-Janne


"Kyl mä ehdin ennen pilkkuu viimeselle pokalle, Kala-Jannelle sopalle." Tyttö olet meritähti

Kala-Janne, oikealta nimeltään Jannen Saluuna, on Vaasan saaristossa oleva keidas. Paikalle ei pääse kuin veneellä tai uiden, sillä paikka on oikeasti saaressa, ja vielä muutaman kilometrin päässä Gerbyn satamasta. Todella kauniilla paikalla oleva Kala-Janne on mökkihullujen vaasalaisten kohtaamispaikka kesäviikonloppuisin ja lomakaudella, ja paikan lohisoppa on aivan tajuttoman herkullista. Paikka on suosittu kohde myös firmojen illanviettoihin ja muihin vastaaviin tapahtumiin. Paikalla on ison ravintolan lisäksi pari saunaa. Talvella monet autoilevat jäitä pitkin paikalle, mutta moottorikelkka lienee suositumpi.

1. Gerby

Poliisin arkistokuva

"No, det var Stig här, hejsan. Jag skulle behöv en stor båt ikväll... till Gerby." - Tyttö olet meritähti

"Gerbyn satamas, ja Pähkinä pienis" - Tyttö olet meritähti

"Ranta pelkkää jahtii, tota ei oo tehty kyntään Gerbyn lahtii" - Tyttö olet meritähti

"Oon Gerbyn tiikeri" - Boom City

Kaupunginosa, mistä kukaan ei tietäisi mitään, ilman Tamua ja Kunkkua. Gerby on hyvin harvaan astuttua omakotitaloaluetta, missä ei tapahdu juurikaan mitään, vaikka alueella asuu noin 10.000 asukasta. Alueella on kuitenkin ns. peruspalvelut, mutta ei pahemmin muuta. Gerbyn satama on oikeasti vain pieni venelaituri. Ironista kyllä, Gerbyn satama ja Gerbyn lahti tuli tunnetuksi pienveneonnettomuudesta, missä kuvassa oleva vene ajoi eräänä kesäisenä lauantaiyönä Gerbyn sataman tuntumassa aallonmurtajaan. Gerbyssa toimii myös Dallas Pizza Palazzo, missä jopa itse Chuck Norris on käynyt! Tämä ei ole vitsi, vaan täysi faktatieto!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti