perjantai 21. syyskuuta 2012

Top-10 sivuosanäyttelijät

Maailmassa on paljon isoja tähtiä, jotka vetävät leffateatterit täyteen, ja nostavat hulppeita palkkioita. Sitten on niitä ikuisia sivuosanäytteleijöitä, ketkä eivät juuri koskaan pääse pääosaan. Monesti nämä pienen roolin näyttelijät ovat silti leffoissa ne parhaiten muistettavat hahmot. Jos pääosa jostakin leffasta tulee, se on lähes poikkeuksetta joku B-luokan elokuva, missä muut pääosan näyttelijät ovat tasoa puhuva koira ja mielikuvitusystävä naapurin venevajasta. Nyt unohdetaan Bruce Willisit, Brad Pittit ja muut, täältä tulee ne naapurin tyypit.

10: Sean Bean


Brittinäyttelijä huhun mukaan kuolee kaikissa leffarooleissaan, mutta onko se totta, en voi varmistaa. Mutta jos kuolee, on se melkein aina merkki siitä, että kyseessä on sivuosa. Harvemmin päätähti kuitenkaan leffoissa kylmää pierua päästää, vaan sivuosamiehet ne aina puiseen yksiöön muuttaa. Benn tunnetaan Troy -leffan Odysseuksena, ja osa on hänet nähnyt myös LOTRaus-leffoissa Boromirina, ja yhdessä Bond-leffassakin mies on ollut. Enemmän tuttu hän on äänimaailmoista, missä miehen ääntä on vuokrattu animaatioihin.

9: Gary Cole


Jos puhutaan yhden sivuosaroolin leimaamasta miehestä, tässä on yksi sellainen. Leffan Office Space (suom. Konttorirotat) pomo Bill Lumbergh on jäänyt elämään klassikkona. Todella tympeä ja huumorintajuton IT-talon esimies, hänen sairas hymistely ja valittaminen TPS-raporteista (Totally Pointless Shit) on jo käsite. Cole on toki tehnyt muitakin rooleja, ja TV:n puolella hänet tunnetaan Midnight Caller -sarjasta. Eipä häntä pysty katsomaan missään leffassa, ettei näe alitajunnassa aina Lumberghin naamaa ja sitä "Yeah.... I need you to go ahead and..." lauseen aloitusta. Roolinsa orja.

8.  Marty Feldman


Nyt ei tarvitse pahemmin ihmetellä miksi Feldman ei koskaan päässyt päärooleihin. Hän oli enemmänkin TV-koomikko ja käsikirjoittaja kuin itse näyttelijä, mutta ulkoinen habitus oli sen verran silmäänpistävä, että hänen suorituksiaan ei vaan voinut olla huomaamatta. Ura jäi harmittavan lyhyeksi, sillä sydänkohtaus vei miehen alle viisikymppisenä. 

7. Ed Harris


Ehkä listan nimekkäin näyttelijä, sillä saavutuksiin kuuluu jopa neljä Oscar-ehdokkuutta. Niistä kolme parhaasta sivuosasta. Harris voisi olla melkein missä rahansa isossakin roolissa, mutta parhaiten hän tapaa olla näkyvissä pienemmissä rooleissa. Ja tekee sen todella hyvin. Jämäkkä vanha herra.

6 & 5. Steve Buscemi & Peter Stormare

 
Jaettu sija kahdelle näyttelijälle, jotka ovat muutamassa elokuvassa näytelleet yhdessä. Fargo, kas kummaa, on hyvin edustettuna tällä listalla, kuten on myös Big Lebowski. Molemmat erinäisten hylkiöiden tähtisikermää, ja mainioita leffoja. Lisäksi Armageddon, 13 Moons ovat yhteinen leffa, mistä molemmat bongaa. Buscemi on perinteinen hintelä väliinputoaja, jota yhteiskunta ja muut ihmiset alistavat joka leffassa. Stormare, vaikka onkin ruotsalainen, näyttelee lähes poikkeuksetta pahista. En kyllä kovin usein muista kavereilta huonoja leffoja. Edellä mainittujen lisäksi Buscemi on näytellyt mm. Reservoir Dogs, Con Air, Pulp Fiction, sekä lukuisia Adam Sandlerin leffoja. Stormare on ollut mukana mm. TV-sarjassa Pako, leffoissa 8mm ja The Brothers Grimm.

4. Luis Guzman


Jaa kuka? Taas saa monet kysyä. Mutta syystäkin. Guzman on satojen pienten roolien sankari. Usein näyttelee poliisia, pikkurikollista, tai henkivartijaa. Pönäkkä ja tanakka, aina parta naamalla. Mutta kuten sanottu, sellaisiakin rooleja tarvitaan, ja Guzman on vertaansa vailla. Guzmanista on tehty jopa huumorimielellä oma Duck Sauce -musiikkivideo, missä esiintyy monia alan tähtiä tekemässä glooriaa, samalla toki mainostaen TV-sarjaa, missä Guzman esiintyy. Itse leffoista tunnetuimpia lienevät neljän Oscarin voittaja Traffic, Luunkerääjä, Boogie Nights, Carlito's Way, Magnolia ja monta muuta keskikastin leffaa. Steven Soderberghin ja Paul Thomas Andersonin luottomies.

3. William H. Macy


Mistäköhän johtuu, että nämä sivuosamiehet ovat usein aika nörtähtäviä, hieman säälittäviä ja vajukkimaisia? Ehkä siksi, ettei sellaisille ihmisille ole tarjolla päärooleja. Eipä tee siitä poikkeusta William H. Macy. Hän on alallaan niin arvostettu, että hänellä on oma tähti Hollywoodin Walk of Famella. Siihen ei ihan heti kukaan pikkuroolin tyyppi pääse. Macy sai jopa Oscar-ehdokkuuden leffasta Fargo, mistä yllä oleva klippikin on. Lisäksi pari Golden Globea on plakkarissa, sekä muita pienempiä palkintoja. Muita rooleja on mm. leffoissa Bobby, Sahara, Boogie Nights ja Air Force One.

2. Clint Howard


Nyt varmasti herää kysymys: Kuka ihmeen Clint Howard? Hän on ohjaaja Ron Howardin veli, mutta kaukana siitä samasta menestyksestä. Clint tuntuu olevan jokaisessa elokuvassa jossakin roolissa. Useinmiten aina aliarvostettu nörtti, tai joku limainen hyypiö. Myönnetään, että niihin rooleihin hänet on luotu, sillä en usko hänelle tarjottavan mitään roolia naistenkaatajana. Howard vilahtaa mm. leffoissa Apollo 13, Austin Powers, That Thing You Do, Tango & Cash sekä varmaan sata muuta. Hän on jopa aikanaan saanut MTV:n Lifetime Achievement Awardin. Lukuisat näyttelijät puhuivat hänestä vain nimellä "Clint", joka sai ihmiset luulemaan, että kyse olisi Clint Eastwoodista. Eipä ollut.

1. John Turturro


Ikävä juttu, että Turturro meni tekemään Transformers-sarjaan roolin. Toki hän on jo siinä asemassa, ettei sellaiset sekoilut enää miehen uraa hetkauta. Leffassa Big Lebowski, mikä on täynnä mainioita roolihahmoja, Turturro näyttelee latinokeilaajaa Jesus Quintanaa, mistä klippi onkin. Toki kovia rooleja on muuallakin, kuten leffoissa Miller's Crossing, O Brother, Where Art Thou? ja Barton Fink. Tuntuukin, että aina kun tarvitaan hieman kytkinvikaista latinomiestä rooliin, siellä on Turturro. Hän on myös Adam Sandlerin luottomies erinäisissä pikkurooleissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti